اول دفتر به نام ایزد دانا صانع پروردگار و حی توانا
مردم ایران بعد از آنکه با آغوشی باز اسلام را پذیرفتند ، هنر معماری آنها نیز رنگ دیگری بخود گرفت.معماری های پس از اسلام در حقیقت جلوه دیگری از هنر ایرانی است که با نماد های اسلامی تلفیق شده است و نمونه بارز آن آثار تاریخی اصفهان بویژه میدان نقش جهان و بناهای تاریخی اطراف آن است.
استان مرکزی به مرکزیت شهر اراک نیز دارای آثار و بناهای تاریخی متعددی میباشد.این استان همچنین هنرمندان ، عالمان و سیاستمداران زیادی را در طول تاریخ پرورش داده است.در این میان شهرستان خمین که در جنوب این استان و در فاصله ۳۰۰ کیلومتری تهران قرارگرفته از اهمیت ویژه برخوردار است.
این شهرستان زادگاه حضرت آیت الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران میباشد. هم اکنون بیت قدیمی ایشان در خمین در معرض دید عموم قرار دارد. .همچنین سنگ نگاره های تیمره که قدیمی ترین سنگ نوشته های شناخته شده بشری در جهان میباشد نیز در این شهرستان میباشد این سنگ نگاره ها که تعداد آنها ۲۲۰۰۰ عدد میباشد از نظر تعداد و همچنین از نظر اندازه در جهان بی نظیر است.
روستاهای اطراف شهرستان خمین نیز دارای بناهای تاریخی متعددی است.
ارگ تاریخی میشیجان
اگر از جاده خمین به طرف تهران حرکت کنیم پس از طی مسافت پنج کیلومتر به روستای میشیجان( Mishijan ) می رسیم . مردم این روستا عمدتا به شغل کشاورزی و دامداری اشتغال دارند که البته در دهه اخیر بدلبل خشکسالی ، کشاورزی اهمیت قبلی خود را از دست داده و بسیاری از مردم برای امرار معاش راهی شهر های اطراف شدند. و متاسفانه هم اکنون درصد بیکاری در این روستا بالا میباشد.در این روستا یک بنای تاریخی وجود دارد که در در بین اهالی بومی روستا به بارک (Bark ) مشهور است . این بنا در دو طبقه با زیر بنای ۵۸۲ متر مربع و ارتفاع ۱۰ متر و ۱۷ سانت در مرکز یک باغ قدیمی به شکل هشت ضلعی منتظم و به مساحت حدود یک هکتار بنا شده است
قدمت این بنا با توجه به شواهد موجود و نوع معماری به قبل از دوره قاجاریه بر میگردد.در حدود یک قرن پیش امیر حشمت خان که مالک بیش از ۱۵۰ روستا ی اطراف مشیجان بوده ازاین باغ و بنا به عنوان استراحتگاه تابستانی خود و رتق و فتق امور مربوط به کشاورزان روستاهای اطراف استفاده میکرده است و بعد از او بین چندید مالک دیگر دست به دست شده است.در دهه پنجاه شمسی سرهنگ عزیزالله ابراهیمی نسبت به خرید این بنا و مرمت آن اقدام نمود.بعد از فوت ایشان در سال ۸۸ شمسی متاسفانه این بنای ارزشمند به حال خود رها شد که بر اثر عدم نگهداری از بنا ، خشکسالی و سودجوئی بعضی افراد که در پی کشف گنج و اشیای گرانبها در این بنا بوده اند، متحمل خسارات زیادی شد.
در تابستان سال ۹۴ شمس به همت آقای پناهی و با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی و فرمانداری خمین کار مرمت و بازسازی این بنا آغاز شد.
تصاویر سه بعدی تهیه شده از طرح، قبل از شروع مرمت
اهداف طرح باز سازی ارگ تاریخی میشیجان
آقای پناهی که خود متولد روستای میشیجان است با انگیزه مضاعف که ناشی از علاقه وافر به این روستا و مردم شریف آن است و با توجه به اهمیت مرمت و نگهداری این بنای تاریخی و خاطره انگیز که یادگار ارزشمند نیاکان است پا در این عرصه گذاشته است .
در طرح بازسازی ارگ تاریخی میشیجان قرار است در یک دوره حداکثر دو ساله ضمن بازسازی ساختمان و باغها و بناهای اطراف آن که توسط معماران مجرب و با حفظ شکل و شمایل بنای اصلی انجام خواهد شد ، در اطراف باغ اصلی اتاق هایی جهت اسکان توریست های داخلی و خارجی احداث شود. تمامی تجهیزات این اتاق ها به سبک تاریخی خواهد بود و در این اتاق ها توریست ها میتوانند زندگی در صد سال گذشته را تجربه کنند ، همچنین یک فروشگاه برای عرضه کالاهای بومی و یک رستوران سنتی احداث خواهد شد.
درکنار هدف اصلی که نگهداری از یکی از بناهای ارزشمند و تاریخی منطقه است ، رونق کسب و کار روستا نیز یکی از اهداف مهم میباشد.
نویسنده : علی محمد پناهی