امامزادگان میشیجان و بین الحرمین شریف آن ها

روستای میشیجان علیا

روستای میشیجان علیا در پنج کیلومتری شرق شهرستان خمین در استان مرکزی واقع شده است . خمین زادگاه حضرت آیت الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران  است .همچنین  این شهر و تعدادی از روستاهای اطراف آن مرقد  امامزادگان شریف متعددی است که عمدتا از نوادگان امام موسی کاظم(ع)  هفتمین امام شیعیان می باشند. امام موسی کاظم(ع)  در سال ۱۴۸ هجری قمری در زندان  به شهادت رسیدند و در ادامه  ، فشار حکومت  مستبد عباسیان که در آن زمان بر مناطق اسلامی  حکومت می کردند بر شیعیان بیشتر شد.

پس از شهادت امام موسی کاظم(ع) ، فرزند ایشان  امام رضا(ع) به عنوان هشتمین امام شیعیان به امامت رسیدند. در دوره امامت ایشان مامون خلیفه عباسی ایشان را به ولیعهدی خود برگزید و امام رضا(ع) بیشتر  به منظور فراهم شدن فرصتی برای حمایت از شیعیان از زیر بار ستم حکومت  ، با ولیعهدی خود موافقت نمودند و به خراسان در شمال شرقی ایران  که مرکز حکومت بود آمدند.در این دوره بسیاری از شیعیان و نوادگان ائمه اطهار(ع) که  ایران را مامنی برای خود یافته بودند و از طرفی به منظور حمایت از امام رضا(ع) به ایران آمدند اما  تعداد زیادی از آن ها در آن دوره و در دوره حکومت های بعدی به طرق مختلف به شهادت رسیدند و در همان مناطق به خاک سپرده شدند. آرامگاه این شهدا همین امامزادگانی است که هم اکنون در مناطق مختلف ایران به مراکز دعا و نیایش و آرامش روح و روان زائرین تبدیل شده است.

میشیجان از معدود روستاهایی است که مرقد دو امامزاده در آن واقع شده است . یکی از آن ها  آرامگاه  دو نواده امام بنام های عبدالله و یحیی (س) و  دیگری مرقد معصومه(س) است.

در کتاب تاریخ شهرستان خمین اثر مرحوم عزیزالله ابراهیمی تحت عنوان قریه میشیجان علیا (ص ۶۴) آمده است:

از ساختمانهای قدیمی در این ده مقبره امامزاده عبدالله و امامزاده یحیی(علیه الاسلام) که هر دو در زیر یک گنبد مدفونند و مقبره امامزاده معصوم می باشد که همگی از اولاد های موسی بن جعفر(علیه السلام) هستند و اهالی آن دو امامزاده را برادر و از نوادگان امام موسی کاظم(علیه الاسلام) می دانند

در برخی تحقیقات دیگر آمده است :

امامزاده سید عبدالله (علیه الاسلام) فرزند امامزاده محمد نجیب الدین (علیه الاسلام) بوده و نسب شریف وی با ده واسطه به امام موسی کاظم(علیه الاسلام) منتهی می شود. امامزاده سید یحیی(علیه الاسلام) فرزند امامزاده عبدالعزیز علاءالدین(علیه الاسلام) بوده و نسب شریف وی با نه واسطه به امام موسی کاظم(علیه الاسلام) منتهی می شود و در حقیقت امامزاده عبدالله(علیه الاسلام) به همراه عموی خود (امامزاده یحیی(علیه الاسلام)) در این بقعه آرمیده اند. عموی دیگر امامزاده عبدالله(علیه الاسلام) امامزاده سید عبدالعلی(علیه الاسلام) می باشد که در شهر خمین، روستای ریحان سفلی مدفون می باشد. برادر وی امامزاده سلیمان(علیه الاسلام) در روستای سر آبادان شهرستان تفرش  مدفون می باشد.

بنای این دو امامزاده مربوط به دوره صفویه است.

این بناها از آجر و بصورت دایره ای با گنبد مخروطی ساخته شده اند. این دو بنا  بعد از انقلاب اسلامی مورد بازسازی قرار گرفته اند و بر روی گنبد آنان با ورق های فلزی طلائی رنگ پوشیده شده است. در کتیبه بالای درب اصلی ورودی امامزادگان عبدالله و یحیی شعری با این مضمون در یک صفحه چوبی حک شده است:

چون محمد غلام حیدر بود   /  باعث اهتمام این در بود

زان به تاریخ نهصد و هشتاد  /  بهترین خدمت و مقرر بور

عامل خاص این خجسته مزار  /  شده سلطان کاشی نجار

این شعر نشان می دهد قدمت این بنا و درب آن  حداقل به سال ۹۸۰ قمری بر میگردد و حتی ممکن است این بنا قبل از تاریخ مذکور ساخته شده باشد و درب آن در سال ۹۸۰ تعویض شده باشد.

بین‌الحرمین امامزادگان میشیجان

اهالی روستا ی میشیجان و حتی روستاهای اطراف ، جایگاه و احترام خاصی برای این امامزادگان قائل هستند. سال ها ست در ایام محرم و خصوصا روزهای تاسوعا و عاشورا ، دسته های سینه زنی از روستاهای اطراف به زیارت این امامزادگان می آیند. مردم ، شهدا و اموات خود را نیز در جوار آن ها به خاک سپرده اند و هر پنج شنبه  عده زیادی برای زیارت  امامزادگان ، شهدا و اهل قبور به آنجا مراجعه میکنند. اما وجود دو امامزاده  در روستای میشیجان که فاصله آن ها از یکدیگر حدود صد متر می باشد یک ویژگی منحصر به فرد دگر هم دارد و آن فضای بین دو حرم یا همان  بین‌الحرمین است. بین‌الحرمین در فرهنگ اسلامی و خصوصا در بین شیعیان احترام و تقدس خاص دارد . وقتی انسان در فضایی قرار بگیرد که طرفین آن آرامگاه بندگان صالح خدا باشد احساس می کند به خدا نزدیکتر شده است و این حالت روحانی در مکانی دیگر قابل دستیابی نیست.

در حال حاضر به همت اهالی این روستا و سایر عاشقان اهل بیت(ع) مقرر شده است بین‌الحرمین این دو امامزاده به صورتی ساخته شود تا زیارت این مکان مقدس برای زائرین در تمامی ساعات شبانه روز فراهم شود.

امید است دست رحمت ائمه اطهار و اولاد گرامی شان در زندگی و آخرت بر سر همه ما مستدام باشد.

نویسنده : علی محمد پناهی

1 دیدگاه برای “امامزادگان میشیجان و بین الحرمین شریف آن ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.